Lähtötilanne ensi kevään/kesän istutuksiin on siis se, että kaikki kasvualustat on muokattu, täytetty ja katettu, sekä suurimmat puut istutettu. Talven miittaan ideoidessani pihamme uusia istutuksia hoksasin, kuinka hankalaa
istuttaminen on jatkossa kun kasvualusta on peitelty
kauttaaltaan kankaalla ja kuorikatteella. Seuraa siis pohdintaa aiheesta istuttaminen, kera
naivistisen kuvasajan.
|
Tilanne nyt: Puut istutettu, multakerros katettu. |
Voisimme siis jatkossakin hyödyntää jo olemassaolevaa kasvukerrosta ja istuttaa kasvit katekerroksen alla olevaan multaan. Paitsi että katekankaan repiminen sieltä täältä, kuopan kaivaminen kankaan alta ja maan peittäminen ja kattaminen uudelleen on työlästä, seuraa tällaisesta toimenpiteestä myös ongelmia. Ensinnäkin kankaan rikkominen useasta paikasta lisää riskiä juuriversoin leviävän rikkakasvuston elpymiselle. Olemassa oleva kasvualusta ei ole myöskään joka paikassa riittävän syvää, jotta se riittäisi pidempijuurisille tai sellaisille kasveille, jotka istutetaan syvälle (jalostuskohta jää esim. 30 cm maanpinnan alapuolelle). Näin kasvualustan syvyys olisi keskeinen määräävä tekijä sen suhteen, minne mitäkin voi istuttaa. Lisäksi maanpeittokasvit eivät viihdy katteen päällä, sipuleita ei voi istuttaa katteen alle jne. Tällä hetkellä siis rikkaruohot pysyvät hyvin kurissa katekankaan alla, mutta uusien kasvien istuttaminen on hankalaa.
|
Jos istuttamisia jatketaan katekerroksen läpi eli katekerros hajoaa,
rikkaruohon puskevat helpommin läpi katteesta. Kasvualustan syvyys ei
myöskään joka kohdassa ole riittävä. |
Vastaus ongelmaan: kohopenkit. Mikään ei estä perustamasta kohopenkkejä katteen päälle, jolloin rikkaruohot jäävät katteen ja penkin alle, näivettyen kuoliaiksi (toivon). Katekerros lisää kohopenkin läpäisyvyyttä ja ajan mittaan penkkiin istutettujen kasvien juuret kasvavat katekerroksen läpi. Siinä vaiheessa kohopenkin alla lymyävistä rikkakasveista ei ole enää vastusta kohopenkin kasveille ja oletettavasti myös maanpeitekasvit ovat sen verran peittoavia, että nekin osaltaan ehkäisevät rikkaruohojen kasvua. Kohopenkin voi perustaa melkein minne tahansa, siinä viihtyvät niin maanpeitekasvit kuin perennatkin.
|
Kohopenkeillä kasvualustaan saa "syvyttä" ja kattamisen sijaan voi istuttaa maanpeitekasveja. |
Kohopenkkien lisäksi ajattelin rakennella samaa periaatetta noudattaen hyötykasveille kuten marjapensaille omat istutuskehikot sekä ruusuille syvemmät ja lämpöeristetyt istutuslaatikot.
Problem solved! :D Siitähän voi tulla tosi kivakin tuollain :) Ja osan voi vaikka rajata kivisillä tai puisilla reunoilla , jos haluaa vähän tiukempia kulmia. Olin just noilla Piha & Puutarha-messuilla ja otinkin kuvia noista vanhoista puulaatikoista, joita paljon käytetty istutuksissa :) Mä olenkin niitä kerännyt pitkin talvea teollisuudesta ja Jussi on ihmetellyt varmaan et mitä niillä teen, mut ei ihmettele kauan ;)
VastaaPoistaMeillä saattaa jäädä pihakiviä ylimääräisiä, joten niillä voisi tosiaan tehdä rajauksia. Yhtenevän ilmeen saisi, jos rakentelisi niitä matalia aidanteita, joista aiemmin kirjoitit, sekä tontin rajoille että kohopenkkien ympärille. Jalostin tätä ajatusta jo itärajan suhteen - tästä lisää myöhemmin.
PoistaIdeoita pukkaa päivin öin - saas nähdä, mitkä kaikki pääsee toteutuksen asteelle. :)