Luettavaa

Kerään tälle sivulle listaa lukemistosta, johon olen itse tutustunut ja pidän jakamisen arvoisena. Lista päivittyy sitä mukaa kun inventoin kirjahyllyjämme tai hankin uutta luettavaa.

Yleisteokset 


Alanko, Koivunen, Regårdh ja Saario: Suomalainen piha ja puutarha. Gummerus, 10. painos (2009)

Jokaisen amatööripuutarhurin perusteos ja oivallinen käsikirja puutarhan perustamiseen ja hoitamiseen. Teos jakautuu kolmeen osaan: Puutarhan suunnittelu ja rakentaminen, Koristekasvit ja Hyötypuutarha. Sisältää paljon kuvia ja yksityiskohtaisia ohjeita esim. kasvien istuttamiseen ja leikkaamiseen. Suomalaisten puutarha-alan asiantuntijoiden kirjoittama, huomioiden paikalliset ilmasto-olosuhteet.

Muut julkaisut 


Taimistoviljelijät RY / Ella Räty on julkaissut Puutarhaliiton julkaisusarjassa mm seuraavat oppaat:
  • Kotipihan havukasvit, Puutarhaliiton julkaisuja nro 339
  • Monivuotisten puutarhakasvien istutusopas, Puutarhaliiton julkaisuja nro346
  • Monivuotisten puutarhakasvien leikkausopas, Puutarhaliiton julkaisuja nro351
  • Kotipihan perennat, Puutarhaliiton julkaisuja nro354
  • Kotipihan ruusut, Puutarhaliiton julkaisuja nro356
  • Kotipihan marja ja hedelmät, Puutarhaliiton julkaisuja nro358
Oppaita voi tilata suoraan www.taimistoviljelijat.fi tai esim. Vihepeukaloiden kautta, kuten minä tein, osoitteesta  www.viherpeukalot.fi

Oppaista löytyy selkeät kuvaukset kasveista, menestymisvyöhykkeistä sekä vaatimuksista maaperän ja hoidon suhteen. Istutus- ja leikkausoppaissa on esitetty selkeät toimintaohjeet kuvituksineen. Paljon kuvia eli silmänhuvia. 

Rakenna viihtyisä piha, toim. Päivi Heininen. Yhtyneet kuvalehdet / Kustannusosakeyhtiö Otava (2006)

Parhaat palat TM rakennusmaailman pihanrakentamista koskevista artikkeleista koottuuna yksiin kansiin. Käytännönläheinen ote, paljon ideoita, esimerkkejä ja vinkkejä sekä ohjeita pihan rakentamiseen. Taattua TM-laatua.

Aikakausledet 


ViherPiha-lehti (A-lehdet Oy), ilmestyy 12 kertaa vuodessa, www.viherpiha.fi
 
Muutaman irtonumeron jälkeen tilasin lehden kotiin. Yleisvaikutelmaltaan monipuolinen lehti, jossa paljon juttuja "oikeiden" ihmisten puutarhoista, opastusta ja vinkkejä pienempien sekä isompienkin puutarhatöiden toteuttamiseen, ja useimmassa numerossa myös jokin vierailukohde lähialueilta esim. Ruotsista tai Virosta. Mehukas kuvitus - erityisesti kansilehden visuaaliseen ilmeeseen on panostettu.

OmaPiha-lehti (Puistomedia Oy), ilmestyy 6 kertaa vuodessa, www.omapiha.info

Sisältö rakentuu puutarhanhoitoon ja -rakentamiseen liittyvien teemojen ja kysymysten ympärille. Joitain teemoja käsitellään sarjana useassa peräkkäisessä numerossa. Rakentamisteemoihin liittyy usein myös kuvitettu "näin teet sen" -tyyppinen opas toteutuksesta. Erityismaininnan ansaitsee Aarnon Kasvi- ja pihavinkit - mielenkiintoista lukea ammattipuutarhurin näkemyksiä ja kokemuksia puutarhanhoidosta. Julkaisee myös Pihakalenteria.

TM Rakennusmaailma (Otavamedia Oy), ilmestyy 12 kertaa vuodessa, rakennusmaailma.fi/ 

Rakentamisen erikoislehti, jossa julkaistaan säännöllisesti artikkeleita myös pihan rakentamiseen liittyen. Usein artikkeleissa käsitellään kokonaisten pihapiirien tai sen osan uudistusta, mukana vinkkejä kasvien hoidosta esim. talvettamisesta, leikkaamisesta ym. Käytännön näkökulma puutarhanhoitoon. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista!