tiistai 18. kesäkuuta 2013

Kuukauden kasvi: sammalleimu

Toukokuun kasvi jäi välistä, joten kesäkuun kasviksi valitsin sammalleimun (Phlox subulata), joka tänä vuonna aloitti kukintansa jo toukokuussa ja kukkii edelleen monin paikoin. Sammalleimun kukinnasta sanotaan, että mitä aurinkoisempi paikka sitä komeampi kukinta. Olen kuitenkin havainnut, että hyvin viihtyvän sammalleimun kukinta on runsas myös varjommassa ja silloin kukinta myös jaktuu pidempään.

http://farm9.staticflickr.com/8381/8675734443_3882951da3_b.jpg
Phlox subulata
Lähde http://www.flickr.com/
Sammalleimu ei vaadi erityisempää hoitoa ja se viihtyy prahaiten laihassa, hiekkapitoisessa maassa, johon vesi ei jää seisomaan. Erilaiset hiekkapitoiset rinteet ja kivikot ovat oivallisia paikkoja istuttaa sammalleimua. Muutamassa vuodessa leimu kasvaa runsaaksi mättääksi, joka peittää alleen tehokkaasti myös rikkakasveja. Kukinta on mitä kaunein ja väreissä vaihtoehtoina ainakin pinkki, sininen, valkoinen... jopa raidallinen löytyy!

Istutin sammalleimuja itärajalle, vuorimäntyjen kaveriksi.
Sammalleimua voi lisätä jakamalla sekä - mielenkiintoista kyllä - myös pistokkaista. Jakaminen tulisi tehdä siinä vaiheessa kun kasvi kuivuu keskeltä. Vasta istutettua sammalleimua kannattaa kastella ensimmäisenä kesänä vähän enemmän, jotta juurtuminen onnistuisi hyvin. Talvella tulisi huolehtia, että kasvin päällä on lunta, joka suojaa sitä pakkasvaurioilta. Mahdollisista vaurioista huolimatta kasvi uusiutuu hyvin, jos juuristo on kunnossa. Kasvi kestää siis myös alasleikkausta.

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/5/57/Phlox_subulata_%27Amazing_grace%27_1.JPG
Valkoinen sammalleimu
Lähde: https://commons.wikimedia.org/
Sammalleimu on kestävä maanpeittokasvi, jonka kukinto muodostaa värikkäitä mättäitä kevätpuutarhaan. Oma suosikkini!

2 kommenttia:

  1. Myös minun suosikkini ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuivasta kesästä (ja huonosta kastelusta huolimatta) kaikki sammalleimut ovat hengissä ja hyvissä voimissa - venähtäneetkin ihan kivasti. Mietin, pitäisikö niitä suojata talveksi. Alusta on kumparemainen ja läpäisevä eli veden ei pitäisi jäädä juuriin seisomaan? Suosikki on siis edelleen tittelinsä veroinen.:)

      Poista

Kiitos kommentista!