Kysyin
aiemmassa blogikirjoituksessani, josko joku lukijoista tunnistaisi Kevätmessuilla bongaamani kasvin. Kuva oli sanalla sanoen huono, joten siitä oli melko haastava tihruttaa kasvin tuntomerkit. Ankaran googlailun ja parin vinkin jälkeen löysin vihdoin kasvin nimen - kyseessä on siis levisia (Lewisia esim. cotyledon).
|
Levisialla on kellomainen kukinto, joka voi olla kerrattu, kuten kuvassa näkyvällä Lewisia cotyledonilla.
(lähde: commons.wikimedia.org) |
|
Ennen tätä hetkeä en ole ainakaan tietoisesti törmännyt tähän kasviin. Jokin siinä kuitenkin viehätti ensisilmäyksellä, joten päätin saman tien selvittää, minkälaiset kasvuolosuhteet kasvi vaatii. Vaikka ilmeisemmin ei ole kyse ihan uppo-oudosta kasvista, tiedonhankinta osoittautui haastavaksi. Parhaiten tietoa löytyy netistä, jos käyttää hakusanana kasvin englanninkielistä nimeä lewisia. Silloin selviää mm. kasvin mielenkiintoinen alkuperä ja käyttötapa, ks.
wikipedian artikkeli levisiasta (englanniksi).
|
Lewisia cotyledon on helppo tunnistaa lehdistä, jotka ovat suippomaiset ja kiinnittyvät ruusukkeen muotoon.
(lähde: commons.wikimedia.org) |
Eri lähteistä keräämäni tiedon perusteella levisia on kivikkokasvi, joka viihtyy kuivassa ja aurinkoisessa, jopa karussa ympäristössä.
Ainavihanta kasvi säilyttää siis lehtensä myös talvella ja talvehtii parhaiten laihassa, hiekkapitoisessa ja hyvin läpäisevässä maassa - esim. hiekkarinteessä. Kasvi on kestävä, mutta talven tullen kannattaa huolehtia siitä, ettei lehtiruusuke altistu liialle kosteudelle ja vedelle. Kuulostaa siis ihanteelliselta kuivan ja kivikkoisen paikan kasvilta. Ja kauniskin on - täytynee kokeilla kasvattaa tätä jossain kohdassa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Kiitos kommentista!