keskiviikko 25. syyskuuta 2013

Siirtoja

Kun vielä alkukesästä elinvoimainen koristeomenapuu kuolee kesken kasvukauden, lienee paikallaan yrittää selvittää miksi. Näin kävi toiselle Musta Rudolfille.

R.I.P. Musta Rudolf
Jo viime keväänä havaitsin ojanpenkalla "koloja" ja epäilykseni heräsi: asuuko tontillamme vesimyyrä? Sinänsä en yhtään ihmettele, sillä nykyinen asuinseutumme on varsin villiä: hirvet ja peurat pomppivat teillä, kettuja vilisee siellä sun täällä ja jäniksiä riittäisi paistiksi asti. Kun koristeomenapuu alkoi voida huonosti, tiputti kaikki lehdet ja kastelusta huolimatta kuivui pystyyn epäilyni alkoi saada vahvistusta. Eräänä päivänä tartuin puutarhasaksiin ja leikkelin ensin puun oksia nähdäkseni onko niissä vielä eloa. Sitten etenin oksista runkoon. Lopuksi kaivoin koko puun ylös havaitakseni, että totta tosiaan, juurakko oli naposteltu niin, että vain ihan maanpinnan lähellä olleet juuret olivat säästyneet.

Vaikka söpö, vesimyyrä on myös melkoinen riesa puutarhassa.
(lähde: http://www.tunturisusi.com/myyrat/)
Ryhdyin selvittämään, mitä myyräongelmalle voi tehdä. Parhaaksi vaihtoehdoksi nousi puiden juurakon suojaaminen verkolla - en nimittäin tosiaankaan kykene loukuttamaan (ja tappamaan) omakätisesti juuri mitään kärpästä suurempaa, varsinkaan jos se on söpö ja pörröinen. Loukuttaminen ei vaikuta myöskään kovin tehokkaalta keinolta, sillä uudet yksilöt omivat nopeasti vanhat pesäpaikat. Loukuttamista joutuisi siis harjoittamaan jatkuvasti. Toisaalta eihän tuo verkkokaan suojaa juuria enää sen jälkeen kun juuret kasvavat verkon ulkopuolelle...

Kuvassa uusi istutuskuoppa näyttää kovin pieneltä...
Jo aiemmin keväällä olin päättänyt siirtää kaikki koristeomenapuut kauemmaksi talosta, jotta ne eivät jää katolta tippuvan lumen alle. Pääsin siis testaamaan juuriston suojaamisen näillä kahdella (vielä elossa olevalla) siirrettävällä koristeomenapuulla. Ostin Bauhausista myyräverkkoa ja muotoilin siitä sylinterit, jotka sijoitin istutuskuoppaan. Itse puun istutin kummulle noin 30 cm maanpintaa korkeammalle (kohopenkkiin siis). Lopuksi istutin postissa tulleet ajuruohot omenapuiden väliin (vuorimäntyjen lomaan) ja suojasin puut jänisverkolla, sillä kohta puput taas hamuavat pihojen antimia.

Molemmat jäljellä olevat koristeomenapuut uudessa paikassa ja suojattuina.
Omena- ja luumupuita en ole ajatellut siirtää, joten niiden suojaaminen täytyy toteuttaa muutoin... Sain vinkin, että sepelikerroksen lisääminen juurien ympärille toimisi myös tehokkaana suojana  - myyrä ei pääse kaivautumaan sepelin läpi juurten kimppuun, toisaalta juuret jaksavat kasvaa sepelin läpi. Ihan varteenotettava vaihtoehto siis.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista!