perjantai 8. helmikuuta 2013

Pihan suunnittelusta

Vaikka raksaaminen ei ollut kovin aktiivista ensimmäisen asumisvuoden aikana, pääsin hyvin vauhtiin pihasuunnittelun ja erityisesti vanhojen suunnitelmien päivittämisen suhteen. Tavoitteena oli saada suunnitelmat siihen pisteseen, että kesällä pääsisimme aloittamaan pihan rakentamisen oikein toden teolla. Suunnitelma, jonka pohjalta Elg ryhtyi maanrakennushommiin heinäkuun 2012 lopussa, näkyy alla.

Pihasuunnitelma 4.0

Lilat pallurat merkkaavat puiden ja isompien pensaiden paikkaa. Musta kohta on tietenkin asfalttia ja harmaat alueet kiveystä tai sora-alueita. Nurmikko on tuo vireän vihreä L:n muotoinen pläntti keskellä ja vaaleamman vihreät alueet istutusalueita tai -laatikoita. Tuosta siis lähdettiin liikkeelle maanrakennuksessa.

Kuorma-autojen kuskatessa jätemaata pois ja multaa tilalle alkoi piha muotoutua silmiemme edessä. Ja jatkosuunnittelu päässäni. Samalla korjailimme joitain suunnittelussa huomiotta jääneitä asioita, kuten ylivuotoputken kaivamisen kosteikosta autopihan alitse pihakaivoon. Kolmessa viikossa tapahtui hurjasti edistymistä, mikä on dokumentoitu yksityiskohtaisemmin Koti Lahelaan-blogissa.

Vasemmalla pengerretty raja-alue
Tässä vaiheessa on hyvä tilaisuus valottaa piharakentamisen kustannuksia. Maanrakennus - sisältäen kaivamisen, täyttämiset ja muotoilut, ylijäämämaan kuskaamisen pois ja mullan rahtaamisen tilalle - tuli kustantamaan kaikkineen noin 9 tuhatta euroa. Ylijäämämaata lähti maankaatopaikalle 140 m3 ja multaa tuli tilalle suunnillen saman verran. Lisäksi kuorman verran tuotiin soraa autopihan ja kiveyksen pohjan tasoittamiseen. Elg myös tärytti soran valmiiksi.

Täyttämisten osalta kannattaa muuten huomioida, että uusi multa painuu aina jonkin verran, jolloin uutta maata tulee varata täyttöihin yleensä enemmän kuin vanhaa maata on viety pois. Ellei tilanne ole kuten meillä, että pihan korkoa jouduttiin paikoin leikkaamaan reuna-alueilta matalammaksi, minkä lisäksi kosteikon ja keskipihan alueelta kaivettiin maata pois, eikä kaivettuja alueita täytetty kuin ohuella sorapedillä. Silti joudumme ensi kesänä tilaamaan vielä ainakin yhden kuorma-autollisen multaa nurmialueen pohjaksi sekä muihin "juttuihin", joista kerron myöhemmin lisää.

Pikkuraksaajan mielestä kasa kuorikatetta on mitä mainioin pyllymäki
Maanrakennuskustannusten lisäksi rahaa kului mm. kuormalliseen kuorikatetta, maisemointikankaisiin (ja tappeihin), kasveihin, pihakiviin, asennushiekkaan, sekä tietysti kaikenlaisiin "pienhankintoihin", yhteensä noin 7 tuhannen euron edestä. Asfaltointi tuli kustantamaan noin 3,5 tuhatta euroa. Vaikka siis itse heiluimme ahkerasti lapion, haravan, jyrän, kumivasaran... ym. varressa, rahaa paloi melkoisesti materiaaleihin ja muihin tarveaineisiin. Kasveihin en lopulta ehtinyt tuhlata tonnia enempää - asiantila, joka tullee muuttumaan tulevaisuudessa.

Siinä haravan varressa multaa levitellessä katselin pihaamme jälleen uudesta näkökulmasta. Myös naapureiden ja muiden ohikulkijoiden kanssa vaihdoin ajatuksia pihan rakentamisesta. Päässä paloi jo uusia suunnitelmia sekä hienosäätöä kesälle 2013. Onneksi piha jäi syksyllä kesken, muuten saattaisimme joutua tulevana kesänä purkamaan jotain jo valmista. Mutta siitäkin lisää tuonnempana.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista!