sunnuntai 17. helmikuuta 2013

Kasvivalintoja: havupuita ja muita

Pidän todella paljon havukasveista, ruusuista ja pioneista, syreeneistä sekä rhododendroneista tarkoittaen sekä alppiruusuja että atsaleoita. Siinäpä ne suosikit. Haluan tulevaan puutarhaamme kuitenkin vähän enemmän variaatiota - tai jos totta puhutaan, todella paljon enemmän variaatiota. Toivotun variaation määrä nimittäin kasvaa joka kerta kun luen jonkun uuden puutarhalehden tai eksyn surffailemaan taimistojen sivustoille. Erityisen koukuttava paikka on Viherpeukaloiden nettikauppa.

Näiden makedonialaisten lomaan on tarkoitus istuttaa atsaleat ja taakse, pohjoispihan varjoisemmille paikoille alppiruusut.
Viime kesän istuttamiset aloitimme suurimmista puista ja pensaista, joista aika moni on nimenomaan havupuita tai -pensaita. Elin aikani harjaluulossa, että kaikki havukasvit viihtyvät vain happamassa maassa, mikä ei sitten osoittautunutkaan paikkansapitäväksi. Toki hapan maa ei Suomen olosuhteissa ole poikkeus, pikemminkin sääntö. Pihamme tuli kuitenkin juuri kuorrutettua kalkitulla ja muutenkin ravinteiden osalta parannetulla puutarhamullalla, joten kovin hapanta kasvualustaa ei tältä pläntiltä lähtökohtaisesti löydy - asiantila, joka tietysti "korjaantuu" ajan ja sateiden myötä, jos ei muista kalkita.

Edellisestä huolimatta haimme Hornborgilta peräkärryllisen havupuumultaa  ja levittelimme sen pihan pohjoisosaan, jonne istutin metsämännyt, palsamipihdan ja pensassembrat. Samaista multaa riitti myös makedonianmännyille. Em. kasvit eivät siis välttämättä kaipaa hapanta kasvualustaa, mutta niiden lomaan on aikanaan (=ensi kesänä?) tarkoitus istuttaa myös rhodoja, joista useimmat viihtyvät hyvinkin happamassa maassa. Rhodojen kaveriksi on siis hyvä istuttaa sellaisia muita kasveja, jotka eivät kärsi happamuudesta.


Malus Royal ja lämpökaivonkansi.
Tuohon kaivon päälle on tarkoitus sommitella kesäksi siirrettävät kukkaistutukset.
Vaikka lehtipuista emme juurikaan perusta, itärajalle istutimme paitsi koristeomenapuita myös ihan "oikeita" omena- ja luumupuita sekä pari syreenipensasta. Lehtipuiden ja -pensaiden tarkoitus on varjostaa pihamme avointa itäosaa, ottaa kantaakseen osan tuulikuormasta ja tietenkin toimia katseenvangitsijoina keväisessä kukkaloistossaan - sitten joskus.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista!