sunnuntai 1. syyskuuta 2013

Rondellin uusi elämä

Kesäkuussa kirjoitin istutusrondellista, jonka rakensin etupihalle. Tarkoitus oli pelastaa puutarhamessuilta ostamani juurakot elämälle. Kuinkas sitten kävikään? Yhteenvetona voisin todeta, että huonosti. Kuudesta istukkaasta vain pioni lähti kasvamaan. Muista ei ole näkynyt jälkeäkään. Viime viikolla kaivelin rondellia selvittääkseni, onko juurakoissa mitään eloa. Päivänliljat näyttivät kuolleilta, samoin syysleimut, mutta toisessakin pionissa oli alkuja työntymässä kohti maanpintaa. Jätin juurakot paikoilleen koska äitini mainitsi, että joskus kasvuunlähtö tapahtuu vasta seuraavana vuonna. Ihmettä odotellessa.

Pionin alku. Eihän tuo suuren suuri ole, mutta ensi vuonna sitten kahta komeampi?
Nyt mietityttää se, voiko istutusajankohdalla oikeasti olla näin suuri merkitys kasvuunlähdön näkökulmasta? Ymmärrän jos (kun) pioni ei ehdi kasvattaa kummoistakaan vartta, kukkimisesta puhumattakaan, mutta odotin jokaiselta juurakolta kuitenkin jonkinlaista kasvua, edes pientä. Entä jos ne olivat jo ostotilanteessa pilalla? Laiskana en jaksa lähteä reklamoimaan: kuitti on hukassa (roskiksessa?), en muista myyjää ja "takuu" tuskin on edes voimassa, koska istutin juurakot niin väärään aikaan. Harmittaa kuitenkin.

Raparperi rondellissa.
Kun rondellin alkuperäiskasvit eivät oikein menestyneet, ja hyötypuutarhan istutuslaatikot jäivät tämän kesän osalta haaveeksi, siirsin kesän ajan ruukussa majailleen raparperini rondellin keskelle talvehtimaan. Koko kesän hyvin menestynyt yksilö innostui silmin nähden siirrosta. Ruukku olikin aika täynnä juuria ja siirto tapahtui viime hetkellä. En ole alkukesän jälkeen kerännyt lehtiä ollenkaan, jotta kasvi voimistuisi ja pysyisi hengissä siihen asti, että saan sen sijoitettua oikealle paikalle. Rondelli näyttää nyt paljon paremmalta kun siinä kasvaa jotain, minkä erottaa paljaalla silmälläkin.:)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista!