lauantai 18. toukokuuta 2013

Etenemistä usealla rintamalla

Viime viikkoina valinnut oivallinen sää on kannustanut pihan rakentamiseen ja muuhunkin ulkona tapahtuvaan työskentelyyn. Olemme Harrin kanssa kunnostautuneet ulkohommissa - itse olen mm. heilunut maalisudin varressa, kärrännyt ja tasoitellut multaa sekä istuttanut uusia kasveja (sekä siirrellyt vanhoja). Etenemistä tapahtuu nyt usealla rintamalla samanaikaisesti. Aloitan raportoinnin itärajalta, jonka viimeistely on parhaillaan työn alla. Kuten aiemmin kevättalvella harmittelin, itärajan ongelmana on ollut mm. se, että selkeä osoitus rajan sijainnista (olemassaolosta?) puuttuu. Sainkin Miialta oivallisen vinkin, miten korjata tilanne vaivattomasti ja niin, että lopputulos on kevyt ja ilmava - en nimittäin halua mitään massiivisia aitarakennelmia pihamme ympärille vaan haluan hoitaa rajaamisen pääasiassa istutuksin.

Alkutilanne: linjalanka osoittaa rajan paikan.
Viritin linjalangan merkitsemään rajan paikkaa - lanka helpottaa merkittävästi rajan sijainnin hahmottamisessa. Harri nikkaroi kahden laudan levyisiä aidanne-moduuleita, jotka painetaan maahan niissä olevilla teroitetuilla tolpanpätkillä. Nuo moduulit syntyivät yhden iltapäivän aikana; materiaalina painekyllästetty ruskea terassilauta (se halvin myynnissä oleva) sekä painekyllästetyt tolpat. Tolppien päiden sahauspinta käsitellään vielä ruskealla puuöljyllä. Valitsimme painekyllästetyn puun aidanteen materiaaliksi, koska se tulee kosketuksiin maan kanssa, mutta ei kuitenkaan syötävien kasvien. Aidannemateriaalit (puutavara ja puuöljy) 46 metrin rajalle tulivat kustantamaan yhteensä noin 120 €.


Valmiita aidanne-moduuleja.
Harrin nikkaroidessa aidannetta minä valmistelin itärajaa aidanteen asennusta varten. Tapitin maisemointikankaan rajan kohdalta kiinni maahan ja taittelin kankaan takaisin tonttimme puolelle. Tämän jälkeen Harri paukutti aidannemoduulit kankaan läpi maahan niin, että kangas estää rikkaskasvien kasvun aidanteen alla helpottaen raja-alueen siistinä pitämistä. Kun aidanne oli paikoillaan käänsin maisemointikankaan aidanteen yli takaisin ojan puolelle ja aloin kärrätä aidanteen viereen Hornborgilta tilaamaamme multaa.

Aidanne paikoillaan, maisemointikanga käännetty yli ja multa tuotu istutuksia varten. Kankaan ideana on estää multaa valumasta aidanteen rakojen läpi ojaan. Ylimääräinen vesi kuitenkin poistuu kankaan läpi. Aikanaan kangas lahoaa, mutta siinä vaiheessa multa on jo niin tiivistynyttä, että pysyy paikoillaan ilman kangastakin.
Kun sain mullan kärrättyä koko asennetun aidanteen matkalle, sommittelin Honkkarista hankitut vuorimännyt (pinus mugo mughus -lajike) aidanteen viereen. Upotin männyn taimet ensin vesiastiaan hetkeksi, sen jälkeen asettelin ne paikoilleen mullan päälle ja kaadoin reilu kolme ämpärillistä havupuumultaa ympärille vuoroin tiivistäen ja kastellen multaa.

Männyntaimien sommittelua.
Taimiväliksi tuli lopulta aidanteen paalujen väli eli noin 130 cm.
Männyt on siis istutettu maisemointikankaan päälle. Ajan mittaan kasvin juuret läpäisevät hapertuvan kankaan ja saavuttavat kankaan alla olevan, viime kesänä levitetyn multakerroksen. Koska kyse on vuorimännyistä, luotan niiden pärjäämiseen laihemmassakin maassa kunhan multapaakku pysyy tiiviinä ja tukee kasvia sen juurtumisessa. Tarpeen mukaan lisään multaa mäntyjen ympärille pitkin kesää.

Männyntaimi multapaakussa.
Aidanteesta on nyt asennettu noin kolmannes ja männyt istutettu siitä noin 10 metrin matkalle eli urakka on kesken ja jatkuu - tovottavasti jo tänä viikonloppuna. Kunhan koko aidanne on paikoillaan, multa kärrättynä ja männyt istutettuna, leikkaan ylimääräisen kankaan pois aidanteen päältä ja kärrään vielä kuorikatetta peittelemään multa-alueet. Jossain vaiheessa hankin ajuruohoa, jota istutan mäntyjen väliin. Ajuruoho saa siitä sitten levitä katteeksi ojan penkalle.

3 kommenttia:

 1. Nyt olis niiiiiiiiiin ihana ilma tehdä pihahommia! Voi että mullakin kutkuttaa sormia oikein :) Turvesäkkiin isketyt perunat on kuitenkin ainut mitä oon voinu vielä tehdä :D Ja tietty kastellut tulppaanien alkuja, kun niin kuumasti aurinko porottanut :) Mut parin viikon päästä munkin pitäis saada kaivuri tontille ja pihan möyriminen oikeesti alkuun :) Hyvää kannattaa odottaa! Kyl noi männyt tosiaan varmasti pärjää, meilläkin on kallion päällä vaan metrin verran pintamaata ja suuria mäntyjä siellä kasvaa! :)

  VastaaPoista
 2. Sanopa muuta - koko viikonlopun oli todella lämmintä, eikä meillä Tuusulassa satanut kuin yhtenä iltana. Ukkosetkin väistivät idän puolelta ohi. Harmi vaan, että allekirjoittanut oli flunssassa koko viikonlopun ja piti oikeasti levätä, että jaksan tämän viikon puurtaa töissä.

  Mänty on kyllä kiitollinen kun tuntuu, että se pärjää paikassa kuin paikassa, kunhan saa valoa. Eilen taas kävi mielessä, kun tuskailimme korkean sisälämpötilan kanssa, josko istuttaisi pari mäntyä myös etupihalle varjostamaan pihaa ja taloa. Männyn luoma varjo voisi olla juuri sopivan "ilmava". Lehtipuita en haluaisi kun se haravoiminen on niin tuskaa...

  Teillä on niin ihana tontti, että pihan rakentamisesta tulee varmasti mukavaa.:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo yllä oleva viesti siis vastauksena Miialle.

   Poista

Kiitos kommentista!